Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Justiţia, grav afectată de corupţie,…

Justiţia, grav afectată de corupţie, s-a întrunit într-o Adunare Generală

 Astăzi, la Palatul Republicii, se desfăşoară Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată pentru a alege membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Membrii CSM sunt aleşi din rândul judecătorilor, mandatul cărora expiră pe 12 noiembrie 2009. În urma modificărilor efectuate în Legea cu privire la CSM, judecătorii aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor sunt detaşaţi pe durata exercitării mandatului de membru al consiliului.

În componenţa CSM intră 12 membri – 5 judecători şi 4 profesori titulari, precum şi 3 membri de drept – Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ministrul Justiţiei, Procurorul General. Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă de regulă o dată la 4 ani.

Amintim că, în ajunul acestui eveniment, deputaţii AIE din Parlamentul R. Moldova au adoptat o declaraţie despre starea justiţiei în R. Moldova. Deputatul Vitalie Nagacevschi a dat citirii declaraţiei oficiale: „Justiţia este grav afectatî de corupţie, este o involuţie a justiţiei moldoveneşti pentru că s-au creat mecanisme de promovare în funcţii a judecătorilor pe alte criterii decât cele profesionale. Mai mulţi judecîtori au devenit persoane obediente comuniştilor”.

Deputatul Ioin Pleşca, preşedinte al comisiei juridice din Parlament, a amintit că, pe parcursul ultimilor ani, pe criterii politice, au fost disponibilizaţi 84 de judecători, dintr-un număr toatal de 439.

În deschiderea Adunării Generale, care are loc la această oră, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a atenţionat judecătorii: „Dacă cineva dintre politicieni vă sună pentru a soluţiona un caz în instanţă, vă rog să-mi raportaţi personal. Chiar dacă politicianul va fi de la mine din partid, voi face tot posibilul, pentru ca persoana respectivă să nu mai fie prezentă în viaţa publică”. Ministrul a promis judecătorilor că nu vor fi făcute reduceri bugetare la domeniul justiţiei.